Založba Karantanija

Savlje 38
1000 Ljubljana
T: 01 561 33 19
E: narocila
@zalozbakarantanija.si
, zalozba.
karantanija@siol.net

Informacije: tanja@tuma.si

Monografije

Naslov: Japajade
ISBN: 961-6470-65-5
Avtor: Renata Ažman
Obseg: 279 strani, mehka vezava, v kartonskem ovitku
Format: 140mm x 175mm
Cena z DDV: 8,88 €
Naročam

Kritike:

Ifigenija Simonović, Delo, 26.10.2005
Ljubezen, odpuščanje, zaupanje v dobro, padanje in vstajanje, premagovanje in vdaja. Avtorica že dolga leta prestaja podedovano manično-depresivno psihozo. Prepoznavanje svojih omejitev, soočanje s sabo s pomočjo pisanja je lahko oblika terapije, če pa pisanje pride v prave roke, je lahko zdravilno branje za nekoga, ki se spopada s podobno boleznijo ali ki živi z bolnim človekom.

Maja Lupša, Jana, 11.10.2005
Pod skrivnostnim imenom Japajade se skrivajo Kurja lojtra, zbirka pronicljivih razmišljanj o najpomembnejših rečeh na svetu - zaupanju, družini, ljubezni - Yalla!, podrobno poročilo o stanjih srca, duše in kužka Olija, in Bo že, zgodba o neki nevsakdanji ljubezni.

Avtobiografsko pričevanje našega dolgoletnega diplomata v Teheranu in Parizu. Knjiga, dobrodošla vsakomur, ki se spogleduje s svetom diplomacije. "JAPAJADE je hvalnica življenju v vseh njegovih razsežnostih ... naj vas ugrizne njen humor in udari njeno veselje do življenja," je zapisala Manca Košir knjigi na pot. Knjiga Renate Ažman JAPAJADE je sestavljena iz treh delov: Kurja lojtra, Yalla! in Bo že. Avtorica je najprej napisala Bo že. Gre za ljubezensko zgodbo, ki z vso občutljivostjo in ostrino zareže v sredico duše. Iz uvoda k Bo že je nastala Kurja lojtra - 'esej', v katerem nas na duhovit način popelje skozi mejnike našega življenja: rojstvo - iskanje - spoznanje - smrt. Kot zadnje pa je nastal še dnevnik nekega veselega razpoloženja, avtorica ga je naslovila z Yalla!, dnevnik njenih občutij, razmišljanj in preprostih resnic, do katerih se je v svojem življenju prikopala: za dežjem vedno posije sonce, nihče ni popoln in vsi smo, delamo in bomo delali napake.

Avtorica nam na iskren in iskriv način razkriva plasti in plati svojega življenja, usodno zaznamovanega z duševno boleznijo. Že uvodoma nam zaupa, da je bila knjiga napisana kot terapija v procesu zdravljenja manično-depresivne psihoze. V knjigi ni vse resnično, kot tudi ni vse izmišljeno.

JAPAJADE je v mnogih pogledih drugačna knjiga od drugih.

Renata Ažman je diplomirana novinarka, ki občasno objavlja svoje prispevke v Jani in drugih medijih.