Založba Karantanija

Savlje 38
1000 Ljubljana
T: 01 561 33 19
E: narocila
@zalozbakarantanija.si
, zalozba.
karantanija@siol.net

Informacije: tanja@tuma.si

Velike ljubezniMehka vezava
Cena z DDV: 7,99 €
Cena kompleta: 55,00 €
Naročam

Zgodbe v zbirki Velike ljubezni, ki zajema iz obdobja več kot dveh tisočletij in iz nadvse različnih svetov, povezuje tema ljubezni. Bralce bodo popeljale do neskončno omamnih možnosti in skrajnosti v ljubezni: v romantično ljubezen, platonično ljubezen, erotično ljubezen, homoseksualno ljubezen, deviško ljubezen, prešuštno ljubezen, starševsko ljubezen, sinovsko in hčerinsko ljubezen, nostalgično ljubezen, neuslišano ljubezen, prepovedano ljubezen, izgubljeno ljubezen, sprevrženo in obsedeno ljubezen …

GIACOMO CASANOVA, Ljubice, tigrice in druge trofeje
Casanova velja za enega najbolj razvpitih ljubimcev. V svojih spominih opisuje svoja ljubezenska srečanja in razkriva najintimnejše podrobnosti zapeljevanja. Tako smo priča njegovi izpovedi zapeljevanja nune v prefinjeni damski sobi, do razposajene kopeli z lepotičko in zapeljevanja nenevadne starke. Ljubezen je lahko tudi umetnost.

FRANÇOISE SAGAN, Dober dan, žalost
Cecile lahkomiselno uživa v življenju s svojim očetom in njegovimi mladimi ljubicami. Na počitnicah na jugu Francije se pusti zapeljevati soncu, pesku in prvemu ljubimcu. Ko pa se oče odloči za ponovno poroko, njihovo brezskrbno življenje zasenčijo oblaki. Ljubezen je lahko tudi tragična.

ANAIS NIN, Osvobojeni eros
Naivni model polagoma odkriva svojo seksualnost; erotično srečanje na plaži, obsijani z mesečino; moški, ki poučuje umetnost strasti v ciganski karavani; ženska, ki se zaljubi v dišavo iz Feza – zgodbe Anais Nin raziskujejo naravo spolnosti in prebujanje poželenja. Ljubezen je lahko tudi čutna.

D. H. LAWRENCE, Devica in cigan
Yvette je nedolžno mlado dekle, župnikova hči. Ob srečanju s čednim Ciganom se v njenih mladih očeh vnameta ljubezenska sla in strah hkrati. Roman Devica in Cigan s tematiko ljubezni in poželenja med pripadnikoma različnih družbenih razredov spominja na Ljubimca lady Chatterley in je močan prikaz konflikta med intuicijo in konvencionalnostjo. Ljubezen lahko živi tudi v upanju.

FERI LAINŠČEK, Ne povej, kaj si sanjala
Edi je brezdomec, ki so ga leta 1971 kot dojenčka našli pred marketom v nakupovalnem vozičku. Galina je mlada ženska iz bogatega primestnega naselja v Čertu. Kot pacienta se srečata v psihiatrični bolnišnici in tako se splete sodobna ljubezenska zgodba, ki nam zastavlja mnoga eksistencialna vprašanja. Ljubezen je lahko tudi neobičajna.

LEV TOLSTOJ, Kreutzerjeva sonata
Pozdnyshev in njegova žena imata razburkan odnos. Ko se po rojstvu njunega prvega njena lepota razcveti, jo moški vse bolj in bolj oblegajo in moža preganja ljubosumje. Prepričan, da ga žena vara z mladim glasbenikom, postaja bolestno sumničav, kar ga vodi v skrajnost. Ljubezen je lahko tudi smrtonosna.

THOMAS HARDY, Kratka epizoda
Ko se Baptista vrača domov, da bi se poročila z ostarelim sosedom svojih staršev, na poti sreča izgubljenega ljubimca. Skupaj pobegneta, a na poročni dan, ko se vrača k staršem, da bi izpolnila svojo dolžnost, pride do nepredvidene tragedije. Bo njena kratka romanca ostala skrivnost? Ljubezen je lahko tudi nepredvidljiva.

IZ PISEM ABELARDA IN HELOIZE, Prepovedani sad
Prepovedano rezmerje med Petrom Abelardom, srednjeveškim filozofom in njegovo mlado učenko Heloizo, je legendarna tragična ljubezenska zgodba. Od brezskrbne ekstaze do javnega škandala, do krute ločitve. Njuna zgovorna intimna korespondenca priča o zgodbi njune burne, strastne romance. Ljubezen je lahko tudi pregrešna.